Articles: Dårlig start for St. Thomas (Sunnmørsposten - March 5th 2002)

Søndag gjorde Royal Albert Hall-aktuelle St. Thomas en svært variabel konsert i Volda. Det er uklart hvorvidt det skyldtes at bandbilen streiket, at bassisten har kastet inn håndkleet, eller at St. Thomas var ganske kraftig beruset.

For å ta det med alkoholpåvirkning først:

- Vi fører en viss kontroll med promillenivået, men vi er ikke foreldrene deres. Og når du tenker på de uheldige omstendighetene rundt konserten, så synes jeg det gikk veldig bra rent musikalsk, sier Paul Thomas Clay, bookingansvarlig på Kroa.

- Om konsertene blir bedre når jeg er full? Noen ganger blir de det, som regel ikke. Men jeg var ikke så full på scenen. Det ble jeg etterpå. På scenen hadde jeg kontroll, sier St. Thomas selv mandag formiddag.

Dårlig kritikk
Det hele hadde visst startet med turnéåpningen på Rockefeller i Oslo fredag. Countryrock-fenomenet Thomas Hansen, alias St. Thomas, som for et år siden var postbud, og om drøyt tre måneder skal spille i britenes storstue, Royal Albert Hall, hadde fått en treer på terningen av Dagbladet. «Klønete», sto det. St. Thomas mener den dårlige omtalen kan ha sammenheng med at han kritiserte Dagbladets anmelder fra scenen, anbefalte ham å gi terningkast seks og sånn. Det skulle han kanskje ikke ha gjort.

- Jeg ble knust. Selvtilliten var på bånn, sier han, før han av en eller annen grunn legger om til engelsk, akkurat som under søndagens konsert. Det var muligens dette Dagbladet mente var «gnomete» oppførsel.

- And I think I have a fever today, legger St. Thomas til.

Bassisten sluttet
Dagen etter Oslo-konserten kastet publikum øl på ham i Studentersamfundet i Trondheim. Trønderne skremte faktisk St. Thomas litt.

- Vi ble redde. Men det var lørdag, det var vel bare å forvente, sier han.

Det var imidlertid ikke forventet at bassist Fredrik Rosland i backingbandet The Magic Club skulle gi seg og etter konserten og dra hjem til Oslo. Offisielt er han syk.

- Jeg tror ikke han kommer tilbake til turnéen. Det er veldig trist.

Siden kokte motoren på bandbilen over, så måtte tour manageren etterlates med all bagasjen i Trondheim, så kom St. Thomas til Volda fire timer etter skjema. Og så startet han søndagens konsert på Kroa med å spille den sureste versjonen av radiohit'en «Cornerman» du noen gang kommer til å høre.

- Dersom man har noe å utsette på bandets oppførsel, er det et kontraktsforhold med managementet. Men jeg mener vi fikk valuta for pengene. Konserten startet kanskje litt halvveis, men den hevet seg veldig, sier bookingansvarlig Clay på Kroa.

St. Thomas selv er enig.

- Siden vi manglet bass, måtte vi «legge ned» musikken. Gjøre den mindre rocka. Jeg synes det fungerte bra. Jeg synes Volda-publikummet har vært det beste hittil. Very nice, sier han.

Usikker framtid
Det hører altså med til historien at konserten tok seg kraftig opp etter hvert, at det svensk-norske bandet Hello Goodbye imponerte som oppvarmere, og at St. Thomas etter hvert festet grepet om de omkring 100 oppmøtte, med hit'er som «Goodbye Emily Lang» og «Take a dance with me», sistnevnte har den siste tiden blitt spilt på MTV. Men det er en del ting som bør tas hånd om før St. Thomas entrer scenen som oppvarmer for amerikanske Lambchop i Royal Albert Hall 7. mai.

- Akkurat nå vet jeg ikke hva som skjer videre, bortsett fra at vi skal spille I Sogndal ikveld, sa han i går.

- Men at vi ikke har bass lenger, er et problem. At vi ikke har bandbil også, forsåvidt, men den er visst på vei. Så kunne jeg godt tenke meg å skifte klær, men vi mangler klesskift.

St. Thomas tenker seg om.

- And by the way, I feel a bit exhausted.

SIMEN VÅGSLAND GONSHOLT.Back to articles or to main page.