Articles: St. Thomas underveis (NRK Upunkt - January 22nd 2003)

- Jeg så han første gang på klubben Spitz i London. Ikke bare var musikken bra, vokalisten var også utrolig spesiell. Han må det være spennende å følge, tenkte jeg. Erik Hannemann, fotograf bosatt i London, visste nok lite om hva han gikk til da han spurte artisten om å få bli med på turné.

På scenen sto nemlig St. Thomas Hansen, 26 år gammel fra Norge.

- Det virket nesten som om Thomas ventet på at noen skulle lage en dokumentar om han, i hvert fall var han veldig åpen for forslaget. Han ønsket å lage en direkte og ærlig film. Noe annet hadde også vært vanskelig, forteller Hannemann.

Ikke akkurat god reklame
- A pretty girl, sa Thomas fra scenen. Nå bor han sammen med Ilse i Oslo. I filmen møter vi en særdeles åpen Thomas. Han drikker, tuller og flørter, men er også deppa og syk. Han skjeller ut platedirektører og publikum, synes turnélivet er et helvete, men finner også den store kjærligheten underveis.

- Det som er morsomt med Thomas er at han ikke legger to fingre i mellom for å vise sitt sanne jeg. I motsetning til andre artister som vil ha full kontroll og som hele tiden søker å skape seg en kul stil, er Thomas dønn ærlig. Det kan neppe påstås at filmen setter han i et særlig bra lys. Han tenker nok ikke så mye på å skaffe seg et image, ler Hannemann. - Jeg tror likevel folk vil oppfatte han som en sympatisk fyr til tross for alt som skjer i filmen. Jeg tror folk vil le med han, ikke av han.

Med kamera på slep
- Det tok litt tid før Thomas ble vant til kamera, men han er så utadvendt at ting falt naturlig på plass. Etterhvert ble jeg en del av gjengen. Fordelen med å jobbe alene er at du får med deg alt som skjer, jeg var jo der med kameraet hele tiden. Tror ikke de la merke til meg engang!

I tillegg til at det skjedde masse gøyalt underveis, var bandet eksepsjonelt samarbeidsvillig. Stoffet var lett tilgjengelig, forteller Hannemann som fulgte bandet på turné både i Norge, England og Tyskland. Uten unntak skjedde det dramatiske ting overalt.

- Det var selvfølgelig litt flaks at det skjedde noe HVER gang jeg var der. Men det gjorde det nok alle de gangene jeg ikke var der også.

Den store kvelden
Høydepunktet på turnéen, opptredenen i Royal Albert Hall, endte med at Thomas skjelte ut platedirektøren og fortalte hele salen hva han mente om behandlingen han hadde fått. Overskriftene i norske medier var ikke nådige dagen derpå. Hvordan opplevde du episoden?

- Det kom som en overrakelse på meg. Det var ganske dramatisk og kunne endt mye verre enn det tross alt gjorde. Han kunne jo blitt nektet å opptre. Jeg så en helt annen Thomas enn det jeg kjente fra før, jeg synes nok det var like ubehagelig som alle andre.

Lykketreffet
Langt hyggeligere stemning var det kvelden Thomas traff Ilse. Det var en opp-av hatten-konsert i London der publikum trakk lapper med låtene bandet skulle spille. I filmen ser vi en mørk pen jente trekke en låt opp av hatten.

- Plutselig var hun bare der. Det var et rent lykketreff for både Thomas og meg. Jeg hadde bestemt meg for å dekke denne konserten ekstra bra, og hadde fått noen venner til å ta med kamera. Det var kjærlighet ved første blikk, og de hadde faktisk rukket å bli kjærester før jeg oppdaget henne i råmaterialet. Bildene av henne lå nemlig på filmen fra det andre kameraet. Jeg var litt i tvil om jeg skulle ta det med, det kan jo nesten se arrangert ut. Jeg vil absolutt ikke at folk skal tro at filmen er arrangert. Jeg lager ikke mockumentary! (mockumentary = parodi på rockedokumentaren)

- Alt du ser i filmen kan både jeg og Thomas stå inne for, forsikrer Hannemann.

Dokumentaren om St. Thomas vises i Lydverket i dag, Onsdag 22.1 kl. 22.30. Du ser en smakebit her:

St.Thomas spiller på So What! 5 februar, EP'en "A Long Long Time" finner du i butikken nå og og albumet "Hey Harmony" kommer 3. mars.

UNA CECILIE BØRJABack to articles or to main page.