Articles: Til værs med St. Thomas (Nettavisen - January 28th 2002)

Thomas Hansen var postbud og ville bli rockestjerne. Forrige uke haglet lovordene over nordmannens folkerock i utenlandsk presse. Selv nyter han rocketilværelsen i Berlin.

– Folkerock? De skriver det? Ja, hvorfor ikke, så lenge det er gode konsertanmeldelser, så!, sier St. Thomas på tråden fra Berlin.
Mens MIDEM pågikk med de store satsingene internasjonalt fra EMI, Virgin, Universal og Warner i Cannes, satt St. Thomas i Berlin med sitt City Slang. De små plateselskapene klarer seg som aldri før, også - og kanskje særlig - utenfor Norges grenser.

Mistet oversikten
Konseptet St. Thomas selger - i første omgang uten et gigantapparat i ryggen. Men også de store selskapene har fått øynene opp for mindre, suksessrike foretak. Mens Virgin støtter City Slang, distribuerer Universal norske Racing Junior, med utspring i en av Oslos bakgårder. Racing Junior er Thomas' norske selskap.

Forrige uke strømmet strålende konsertanmeldelser av St. Thomas ut fra store, og velrenommerte musikkblader med baser i det store utland.

– Jeg klarer ikke å holde oversikten lenger, sier Thomas Hansen fra leiligheten i Berlin til Nettavisen. Klokka er 17.00 og han har antakelig nettopp stått opp. Døgnrytmen er ifølge ham selv litt rar for tiden.

City Slang, selskapet bak Tortoise, Calexico og Lambchop for å nevne noen, satte ny rekord forrige uke, da tyske Notwist gikk rett inn på hitlistene som nummer ti. Det gjelder å sikte høyt, satse hardt og dra ut - selv.

Slik Thomas Hansen har gjort det. Berlin er åpenbart en by som gir inspirasjon.

Skriver nytt
– Jeg er ikke i studio for å spille inn plate her, men jeg skriver låter. Har skrevet 15 låter på to uker, og skal prøve å få mange gode låter så jeg kan velge ut til ei ny skive. Bandet kom ned forrige helg, og de er her ennå. De klarte ikke å dra. Det er alt for bra her.

Det er nesten så man hører et glis over linjen.

Noen oppfølger til kritikerroste «I'm coming home» blir det neppe i løpet av 2002, i høyden en single eller EP. Først og fremst står det turné på Thomas' plan.

– Ja. Det blir 40 dager med maks fem dager fri. England, Sverige, Tyskland, Sveits, Nederland og etter hvert Frankrike og Italia. Og Norge. Jeg skal utrolig mange fjerne steder i Norge.

Ja vel?

– Ja, Farsund, Sogndal, Bryne. Hører vi ham le?

– Det blir bra, kommer det fra 25-åringen som frontet Madrugada for et publikum som overhodet ikke kjente musikken hans.

– På det meste var det 5.000 mennesker. De hadde ingen forventninger, men det var kult å komme på scenen. Vi gikk av til ellevill jubel og autografskriving. Sånt er jo ganske kult for oss.

- For det skjer ikke i Norge?

– Jo, men ikke i Oslo. Der er liksom publikum litt mer...

-Blasert?

– Ja! Og miljøet er så lite. Det er deilig å være her, treffe nye mennesker som driver med det samme. Jeg har lagt noen planer om å mikse demoer med et par andre. Ingen veldig kjente, men undergrunnsmusikere her i byen. Ja, også flyttet nettopp Erlend ut.

Erlend?

– Ja, Erlend Øye i Kings Of Convenience. Han fikk seg ny kjæreste, sier herr Hansen.

Ingen Alarm
Og skulle du ønske å treffe på St. Thomas under Alarm-utdelingen i Oslo, ser sjansene små ut. Minimale, faktisk. Han tror nemlig ikke at han vinner. Dessuten er dagen derpå befengt med Stockholm-konsert.

– Jeg har fulgt med litt på nettsidene til Alarm. Ligger på 2. plass med årets låt, men det er vel ikke umulig at Röyksopp vinner. Jeg er litt skuffa over det, vant jo ikke i fjor heller. Men jeg var nominert. Til Spellemannsprisen ble jeg ikke nominert en gang.

– Hva synes du om nominasjonene?

– Først var det sjokkerende. Jeg var skuffa. Men det viste seg at plateselskapet gjorde en tabbe. Man kan bare melde seg på i én klasse, og jeg skulle ha vært i solist-klassen, men var meldt på i rock. Og så ble Odd nominert! Stemmen er lett oppadgående, men mer vil ikke Thomas si om prisfesten. Bortsett fra:

– Det hadde jo vært kult. Bare å være der...

Enn så lenge kan han fortsette festingen i Berlin og forberede seg til konsertrunde - og plateslipp. Norgesturneen vil ganske sikkert være så godt som utsolgt, og mange venter spent på Thomas Hansens videre musikalske utskeielser.

Til sommeren er drømmen Roskilde - igjen.

Førstkommende opptreden i gamlelandet skjer på Rockefeller i Oslo den 1. mars - samme dagen som Spellemannsprisen går av stabelen i Oslo Spektrum.

MARI BANGSTAD.Back to articles or to main page.