Articles: Ensom helgen (Musiq - 2000)

St. Thomas
Mysterious Walks
(Racing Junior)

St. Thomas har funnet sin egen utpost i det norske musikklandskapet: I en hytte på en bergknaus ute i skogen. På sene nattestider fyrer han opp i peisen og tar fram kassegitar, banjo og et trekkfullt pumpeorgel mens han uler mot fullmånen. "Welcome To The St. Thomas World".

Ut av båndopptakeren siver vakre, sørgmodige og til tider trolsk stemningsfulle låter med sideblikk til særegne låtsnekkere som Will Oldham, Lou Barlow og Neil Young. For den saks skyld kan jeg også nevne Badly Drawn Boy, og Rocky Erikson (særlig på det skjøre folk/countryalbumet "All That May Do My Rhyme").

"Born Again" innleder albumet med en løvtynn gitarstreng akkompagnert av raslende trommer. I neste låt, "Mysterious Walks", ligger et dvelende gitar/orgeltema under Lou Barlowske fraseringer. I motsetning til Barlow, som har en lei tendens til å gi ut låtskisser som burde ha forblitt i øvingslokalet, er St.Thomas album bortimot et vell av lune låter.

Ellers finner du som sagt mye her som sender en tanke eller to til klassikere som Neil Young og Will Oldham. Hør for eksempel på den slentrende "Failure" eller "Walk With Me": Naken og sår banjo, (apropos banjo, sjekk også ut Gebhardts lekne soloalbum) vaklende orgel og en sur, men akk så gripende, vokal, som trenger dypt inn i hjerterota til en ensom stakkar.

Soundet på albumet er typisk lo-fi. Og nettopp på grunn av at St. Thomas har bra låter, særegne vrier og ikke minst innlevelse i framføringa syder opptaket av en nærhet som vanligvis destilleres bort ved miksebordet. Og la det være sagt at det langt ifra er alle skranglete lo-fi opptak som makter å få tak i nerven i de nedstrippa låtene.

I "The Proud St. Thomas" høres det ut som om St. Thomas klasker løs på kjøkkenbenken. "I'm Coming Home" er en av albumets to instrumentaler, svøpet inn i et lett tåkeslør. Instrumental nummer to er melankolske "My Early Funeral".

St. Thomas har skrudd i hop et bra album. Tekstene omfavner livets mange lunefulle sider; låttitler som "Failure", "The Charity Ego", "The Proud St.Thomas", "Lullaby From A Wannabee Popstar" og "My Early Funeral" er vel ganske beskrivende i så henseende.

VICTOR JOSEFSEN.Back to articles or to main page.