Articles: Konsert: St. Thomas - Kongens Brygge, Halden
(Musikkavisen - June 17th 2002)

Artist: St. Thomas
Hvor: Kongens Brygge, Halden
Når: 15/6 - 2002

Det er lett å dra sammenligninger med Neil Young/ CSNY når en skal beskrive kveldens musikk, men St. Thomas er så mye mer enn bare en klone av disse storhetene. Han har sitt eget uttrykk både i melodier og ikke minst i arrangementene. Skulle en beskrive St. Thomas med to ord, så måtte det bli "variasjon og kvalitet".

Kvelden begynte litt prøvende, publikum tok ikke av i det hele tatt. Etter en fire/ fem låter oppfordret St. Thomas publikum til å komme med spørsmål. En lurte på hvorfor St. Thomas pratet like mye engelsk som norsk mellom låtene?

- Det beror på at vi nettopp har avsluttet en turné med ca 70 spillejobber rundt om i Europa, og da har det blitt en vane/ uvane å benytte engelsk som språk. (Og litt har det vel å si at han har en engelsktalende kjæreste også?)

Ellers var det ikke mange som hadde noe å spørre om, og gutta fortsatte konserten. Samtidig steg stemningen låt for låt. Jeg la spesielt merke til at det var mange blant publikum som kommer fra det lokale musikkmiljøet, og de så ut til å sette like stor pris på St. Thomas & Co som undertegnede.

St. Thomas kan det med å skrive gode melodier. Og lage gode arrangement. På flere av låtene var det trestemt sang. Ellers var det mye bytte av instrumenter. En låt spilte de gitar/ bass/ trommer og på den neste benyttet de to gitarer og banjo, den tredje låten ble spilt på gitarer og trekkspill, den fjerde ble spilt på gitarer og "vaskebrett". Og slik fortsatte de å variere instrumenteringen fra låt til låt hele kvelden.

Selv hadde jeg mest sans for de gangene trekkspillet var med i sammensetningen. Det ga lydbildet "en fransk" touch, og lå i bakgrunnen som et lite symfoniorkester.

Ellers fortalte St. Thomas litt om dagen i forveien da de opptrådte i Drammen.

- Vi spilte på Working Class Hero Festivalen i Drammen i går kveld. En snodig opplevelse med ca 10 mennesker foran scenen som så ut til å kjenne oss og musikken. Samtidig sto det flere hundre lengre bak i lokalet og så ut som om de lurte på hva vi var for noen raringer :)

- Like etter oss (på Working Class Hero) skulle WE spille (de spiller seig stoner rock for den som ikke har hørt om dem). Da de gikk på scenen åpnet de med å si at "nå var timen for sutrekopper over, nå skal vi ha det moro!" Men sutrekopper er vi ikke selv om noen journalister har beskrevet oss som det.

Og det kan jeg skrive under på. St. Thomas hadde en lun humor med snert i, som vi fikk oppleve opptil flere ganger denne kvelden.

Han pådro seg medienes oppmerksomhet tidligere i sommer da han klaget på tilgangen til øl på selveste Royal Albert Hall. Dette var i følge han selv "ord tatt ut av sin sammenheng". Men onde tunger i byen ville ha det til at Kongens Brygge for sikkerhets skyld hadde åpne linjer til det lokale bryggeriet denne kvelden, bare for ikke å ta noen sjanser :)

Kveldens band besto av:
St. Thomas (Thomas Hansen) - gitar/ vokal
Espen Mellingen - gitar/ slide/ bass/ vokal
Bosse ? - trommer/ trekkspill/ banjo/ vokal

Konklusjon: Dette var en opplevelse som trygt kan anbefales! St. Thomas er meget bra live!

(EDVARD FRAMVIK)Back to articles or to main page.